Cami dels Bons Homens

Quatre membres del Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna, eixiren el passat dia 13 juliol cap a la localitat de Berga (Lleida) per a fer el Cami dels Bons Homes o Ruta dels Càtars, un itinerari entre el santuari de Queralt fins el castell de Montsegur (França), que ofereix la possibilitat de recórrer les rutes de migració que van utilitzar els càtars o bons homes durant els segles XIII i XIV quan fugien de la croada i la inquisició, promoguda per l’esglèsia católica de Roma amb l’ajuda del rei de França.

En contraposició a l’ostentosa, corrupta i autoritaria Esglèsia catòlica romana del sigle XIII, el catarisme promovia una Esglèsia basada en l’espiritualitat i la caritat, i un retorn als valors més purs i senzills del cristianisme primitiu.

Amb la croada contra els càtars el papa de Roma destruiría una iglesia cristiana independent que havia arrelat als rics i esplendorosos comtats occitans. Exèrcits mercenaris, en guerra santa contra els heretges, arrasarien el Llenguadoc i conqueririen el ric pais occità. La intervenció del rei d’Aragó Pere el Católic, pare del rei Jaume I, en defensa dels seus vasalls occitans, acabaria en la desfeta de Muret.

El castell de Montsegur, va ser l’últim refugi dels càtars, i després de la seua rendició, foren cremades en el Pla dels Cremats, als peus del castell, 220 persones que seguiren fidels a la seua fe i desafiaren l’autoritat de l’esglesia catòlica i del rei de França.

El Camí dels Bons Homes, recorre al voltant de 200 kilometres, per les comarques del Berguedà, Solsonés, Cerdanya i l’Alt Urgell en Catalunya i la comarca de l’Ariéja a França, travessant les dues vessants dels Pirineus.

Els membres del CETV arribaren al Pla dels Cremats en Montsegur, el dia 23 de juliol, després de 10 etapes molt dures, veient espectaculars paisatges, gaudint de l’art romànic i dels pobles on varen viure els bons homes i les bones dones.

Leave A Comment